fbpx

Загадка за пътешественик и отровни бонбони взриви Интернет

На пръв поглед, шансовете са 50:50. Но това не е така.

В действителност, вероятността избраният първоначално бонбон да е отровен не е 50 %, а две трети. Тук значение има фактът, че стопанинът на дървото изключва от избора синия бонбон – т.е. една трета от първоначалните възможности, като заявява при това, че той наистина е отровен, обяснява Урбан и се обоснова чрез методи от теорията на вероятностите и математическата статистика.

Задачата на Урбан е препратка към парадокса на Монти Хол – една от най-известните задачи в сферата на теорията на вероятностите, чието решение на пръв поглед противоречи на здравия смисъл.

Най-разпространената формулировка на задачата звучи така:

“Представете си, че участвате в игра, в която трябва да изберете една от три врати. Зад една от тях има автомобил, зад другите две – кози.

Избирате една от вратите – например първата, след което водещият играта, който знае с точност какво има зад всяка от тях, отваря една от другите две и там има коза. След което пита дали искате да промените избора си? Увеличават ли се вашите шансове да спечелите автомобил, ако приемете предложението на водещия и промените избора си.

Ако играчът промени избора си на врата след предложението на водещия, той увеличава шансовете си с 2/3 да спечели, при така обявените първоначално възможности за избор.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:
Коментари
Зареждане...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Close