fbpx

Цената да живееш своята уникалност

1 238

Знаеш ли колко си различен? И знаеш ли колко прекрасно е това?

В един момент нищо друго няма значение освен собственото ти щастие. Абсолютно нищо не струва колкото твоето собствено щастие. А всички сме различни. И някой от нас, стигат по трудния път да усетят свободата да изявяват себе си.

Понякога се иска голяма сила да заявиш себе си. Голяма увереност и здрав вътрешен център. Усещането, че каквото и да се случи, ти ще се справиш. Вярата в себе си. Някои хора си идват с този силен център, на други им се налага да положат усилие, за да застанат смело и гласно зад своите нужди. Промяната в нас винаги ни коства загуба на хора, едно ново аз, стари модели на мислене.. Но всичко си заслужава.

Заслужава си да се сблъскаш с всички трудни за теб хора, които ще ти помогнат да разбереш собствената си цена. Струва си да преминеш през трудностите, които ще те научат, че ти можеш да се справиш, че страховете са само в главата ти, а духът ти е неописуемо силен. Струва си да преминеш през всичко и да си кажеш: „Аз успях“. Струва си. Струва си да се опариш и да разбереш, че колкото и да тичаш след някой, той няма да се впечатли, ако не те вижда истински. Ще научиш, че не винаги усилията са на правилното място.

Знаеш ли, че ще има хора, на които няма да се харесаш. Хора, които ще те критикуват; хора, които ще те гледат с недоумение; хора, които ще те изкарват странен; хора, които ще те обожават. Ти все ще бъдеш странен за някой. И винаги ще бъдеш любим на някой. Част от играта. Научи се да обичаш там, където си обичан и да не се вписваш там, където не принадлежиш. Всеки човек си тежи на мястото и сред хората. Сред неговите хора.

Ще се научиш да се щадиш, да си даваш време, да не се обвиняваш. Ще се научиш, че е загубено време, ако се опитваш да правиш каквото някой иска, само за да си харесван или да му е хубаво на него. Ще научиш, че твърдото заявяване на твоето мнение, няма да засегне никой, ако е казано с подходящ тон. Ще научиш, че който не те разбира, когато изказваш твоите нужди и те съди за това, не е твоят човек. Ще разбереш, че приятел е онзи, който те приема цялостно, с всичките ти прекрасни страни, с цялата ти тъмнина и не използва искреността ти. Ще разбереш, че може да си щастлив, само сред хора, които имат твоите интереси. Че е хабене на думи и всеки чува каквото може да разбере. Ще разбереш, че дори да си открит, може и да не получиш същото насреща. Ще разбереш, че колкото и да си честен и открит, ще се сблъскваш точно с хора лъжливи и нечестни с теб, за да те научат на нещо. Ще се научиш да се оглеждаш във всеки и да преминаваш с лекота през образа в огледалото.

Заслужава си да се сблъскаш с хора, които лъжат, за да се научиш как да предпазваш себе си. Ще се научиш, че твоята личност има голяма стойност и не бива да я подаряваш на хора, които няма да я оценят. За всеки си има група, има си хора, има си такива като нас. Ще научиш, че да правиш компромис със себе си, за да донесеш радост на някой, е глупост и жертва. И ще разбереш, че колкото повече жертви правиш за някой, толкова повече потъпкваш себе си и ще дойде време да се обърнеш срещу този човек. (Говоря за компромиси, при които ни се налага да полагаме големи усилия, да потъпкваме нашите нужди, да правим неща, които не ни харесват изобщо. Когато даваш с лекота и желание е друго нещо.)

Ще се научиш, че ще трябва да пазиш себе си дори и от себе си. Парадокс, нали? 🙂 Сещате ли се за ситуации, когато сте изморени, имате нужда от сън, почивка, а си налагате да вършите неща, да чистите или пазарувате, или да правите нещо, защото сте длъжни? Да цениш себе си, означава да се обичаш. А да се обичаш, не винаги значи да се разкрасяваш външно или да си купуваш. Значи да си дадеш почивката, когато имаш нужда. Да си дадеш релакса и да се поглезиш. Означава да се поставиш на първо място. Ако ти не си добре, то и хората около теб ще го изпитат. Да се обичаш. Значи да се освободиш от моделите на мислене, които пречат на теб самия. Означава да се освободиш от хората, които не са за теб. Означава да поставиш ясни очертания кой си в момента, какво можеш, кои са целите и нуждите ти, какво заслужаваш… Значи да си подариш яснотата в теб.

Ние не сме нуждите на другите. Не се сливаме в общата графа. Ние сме различни. Всеки един от нас. И всеки един от нас е дошъл тук със своята уникалност, красота, със своят талант, за да внесе светлина в света, за да остави отпечатък. Направи го!!! Има хиляди истории на велики личности, които са започнали сами, изоставени, неразбрани, неприети. Но има ли звезда, тя винаги изгрява. Винаги!! Стига да отстояваш онова, в което вярваш. То ще има цена. Ще си неразбран,  може да си сам, да ти липсва подкрепа, одобрение… Но обърни се навътре. Попитай същността си, можеш ли да се задоволиш да бъдеш друг и да потулиш гласът в теб?? Можеш ли да оставиш птицата в теб да стои в клетка.. не ти ли се иска да полетиш? Да си птица има риск. Никога не знаеш какво ще е времето, кога ще вали, но устояваш на всичко.. понякога е с ранено крило, навън е студено.. но птица е родена тя.

Вярвам, че пълнотата  идва, когато си доволен от себе си. Когато не си се пречупил прекалено и знаеш какво заслужаваш. Струва си живот, в който си ти. Без да те интересува мнението на другите. Ще има хиляди мнения. Но си струва. Където и да си ти, колкото и да си несигурен, объркан, търсещ.. знай, че твоята душа знае кой си и те води. Имай вяра, имай лекота и сила.

Никога не се страхувай да заявиш себе си. Няма никой като теб! И ти си нужен тук точно с тази твоя идентичност. Изживей я. Каквото и да ти струва. 

Видислава 

Източник: https://vidislava.com

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:
Коментари
Зареждане...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Close