Правилото на 18-те минути и защо е важно да го усвоите

Businessman stressed by too many tasks
219

Отделяйте това време всеки ден!

Съществуват много начини да организирате деня си – от правилото за 9-те неща до редовното повтаряне на думата „Готово“. Една от най-точните методики е разработена от Питър Бергман – личен коуч и автор на Harvard Business Review, пише Elle. Той ни уверява, че за да подреждаме оптимално времето си за деня, ни трябват само 18 минути.

Неговият план се състои от три стъпки.

Първите 5 минути на тези 18 обикновено е време за сутрешно планиране. Разпределете времето от списъка си за целия ден (може да използвате календар). Обърнете внимание на тези неща, които са се задържали в списъка ви повече от три дни – време е да ги отметнете.

Вторият етап – една минута на всеки час. Брегман нарича този етап „време за рефокусиране“. Настройте си аларма да ви напомня на всеки час чрез сигнал и си давайте сметка колко продуктивни сте били през този час и какво може да промените през следващия.

Третата стъпка – пет минути в края на деня. Задайте си три въпроса в края на деня: „Как премина денят ми?“, „Какво научих днес?“, „С кого работих?“.

Постоянното проследяване на списъка ще ви помогне да забележите къде именно изразходвате най-много време. За да запазите перспективата и да помните важните неща, но не спешните, не забравяйте един ден в седмицата да бягате от рутината и да си подарявате време за себе си. Така ще може да запазите вниманието си върху най-важното.

„Изчистете“ деня си от излишни задачи, които консумират по-голяма част от енергията на мозъка ви.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Close