По-добра версия на себе си

Чакам в тълпата да пресека на оживено кръстовище, до мен стои баща с малко момиченце. Светва ми, че детето се учи да пресича. Понякога тук минавам на червен светофар, защото познавам движението, в онзи ден, обаче, изтърпях чинно, докато стане зелено. Когато имам дете, също ще чакам.

И в този, а ми се струва и в много други аспекти, децата ни дават мотивация, стимули да бъдем по-съзнателни, да бъдем най-добрата своя версия.

Моите приятелки започнаха лека-полека да се променят, щом станаха майки. Ентусиазмът от майчинството ги завладя, но постепенно. И животът им се промени…в посока към по-голям хаос. Но дори край тях да е шумно, разхвърляно, понякога дори опасно (оставените по пода играчки с колелца сигурно са измислени от някой травматолог садист), със сигурност никога не е скучно.

Откакто са майки, намират време сутрин да приготвят себе си и децата, да подредят дрехите и храната им за деня, с които да ги оставят на баба или детегледачка. За сравнение, в същия интервал от време сутрин, аз едва успявам да отворя очи и да се върна към живот с кафе – толкова силно, че може да повали кон (нали съм много уморена и спя цяла нощ без прекъсване), да си облека палтото и да изляза за работа. Преди и те бяха като мен.

Бяха, но вече не са. Сега вече могат: да си говорят с часове с детето за любимите му герои, да приспиват, да гушкат, да разбират (понякога и без думи), да възпитават (аз срещам трудности с възпитанието дори на котарака), да успокояват, да лепят цветни лепенки по изгорени пръсти и да градят нечие бъдеще. А това, поне по моето мнение, е достойно за възхищение.

Всъщност невинаги е толкова лесно – често виждам момичетата си и уморени, недоспали. Понякога имат нужда и желание да останат поне за малко без децата, друг път са изнервени. При всички тези предизвикателства, обаче, ако попитам която и да е от тях, дали би се върнала към времето преди детето, знам точно какъв отговор ще получа.

Десислава Танева

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Close