Панически атаки удрят народа

Panic attack icon design isolated on white. Mental health disorder symbol concept
221

Панически атаки удрят масово българите, сигнализират психолози пред „Труд“. Жертви на тези състояния стават хората в активна възраст, но най-засегнати са 30-40 годишните.

„Може да се каже, че има пандемия на тревожни състояния у българина“, заяви пред вестника психотерапевтът Орлин Баев. Той поясни, че кабинетите на психолозите са пълни с пациенти, страдащи от тревожност.

Според специалистите те са предизвикани основно от страх от изоставяне, самота, провал, унижение, несправедливост. Забързаният и стресов начин на живот също отключва подобни състояния.

„В повечето случаи паник атаки се получават след натрупване на нерви, негативни емоции и конфликти. Проблемите в семейството или работата също водят до подобни състояния“, разказа пред „Труд“ психологът Диана Гинова. Жертвите на тревожност си мислят, че са в капан, от който не могат да се измъкнат.

„От две години получавам паник атаки. Когато съм в това състояние мисля, че ще умра и тръгвам към най-близката болница“, сподели пред „Труд“ 28-годишната Марияна. Тя посещава психолог, за да се справи с тревожността, но признава, че й е много трудно. В началото се проявявали през ден, после станали по-редки.

Атаката може да трае от 15 секунди до 25 минути. Симптомите са сърцебиене, задушаване, треперена на крайниците, потене на ръцете, обливане на топли и студени вълни, замаяност, прескачане на сърцето, нервност и шум в ушите. В повечето случаи, тревожните състояния се лекуват с терапии и лекарства.

Министерството на здравеопазването е разработил проект по който 2000 общопрактикуващи лекари от цялата страна ще бъдат обучени да разпознават от рано състоянията на тревожност и депресия.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Close