Откриха наркотик в популярна марка българска лютеница

Изследване на „Активни потребители“ установи наличие на наркотично вещество в лютеница, продавана масово на българския пазар, съобщиха от асоциацията за OFFNews.

Веществото е олеамид – влага се в пластмаси и смазки. Страничните му действия са две: като приспивателно и като наркотик, който въздейства на същите рецептори, на които въздейства и марихуаната, обясни д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, който е провеждал тестовете, пред OFFNews.

От „Активни потребители“ нямат право да посочат търговското име на лютеницата нито производителя, но увериха, че са подали сигнал в Софийска районна прокуратура и в Българската агенция по безопасност на храните още по Рождество. Към момента не е известно да е предприето нещо.

„Търсихме оцветители. Попаднахме на неизвестно вещество. След два-три месеца из лаборатории в Европа се установи какво е то – индустриалният химикал олеамид“, разказа д-р Иванов.

Той само може да предполага как веществото е попаднало в лютеницата, но е категоричен, че то не е мигрирало от пластмаса, защото количеството е по-голямо.

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, са включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните има и домашно произведени – от различни райони на страната. Разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство.

Разликата между написаното на етикета и реалното съдържание също е чувствителна. „Открихме огромно количество въглехидрати в индустриално произведените лютеници“, посочи д-р Иванов. При тях средният процент е 18%, а при домашните – 12%.

Причината за повечето въглехидрати е добавянето на нишесте и захар.

„В половинлитров буркан се слагат по 6-7 лъжички захар – това е скандално много“, възмущава се д-р Иванов.

Причината за безконтролното добавяне на захар е една – захарта пристрастява. И затова тя се слага в големи количества, особено в детските храни.

„Мислите, че детските храни са за деца? Нищо подобно. Пълни са със захар, за да се пристрастят децата. Родителите купуват продукт и мислят, че това са зеленчуци. После се чудим защо децата са с наднормено тегло и диабет“, казва д-р Иванов.

Нишестето пък се добавя за по-добра консистенция. Само 3 марки са се съобразили със стандарта за количеството му – до 2.5%. При други лютеници процентът е над 5%, казва Иванов.

В изследването не са били включени био лютеници. Искахме да изследваме масовите, обясни експертът.

Изследването ще бъде публикувано утре. От него ще станат ясни и марките с конкретните показатели, но не и лютеницата, в която е открит олеамид.

Информация от последните минути: Вижте, коя е лютеницата, съдържаща опасното вещество, според председателя на „Активни потребители“.

Източник: Offnews

Подобни публикации

Pin It on Pinterest

Shares

Бъдете наши приятели в социалните мрежи!