fbpx

От Агенцията по храните проговориха за “побългарената” рецепта на майонезите без яйца

347

Основната съставка, която трябвало да съдържа, е растителното масло, останалото не било задължително, а истинският стандарт от 1987 г. бил доброволен.

Основната съставка, която трябва да съдържа майонезата, е растителното масло. В този основен субстрат трябва да се емулгират останалите съставки. Това заяви Камен Николов от Дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ по повод изнесените данни от Асоциация “Активни потребители”, че шест марки майонеза се произвеждат без яйца.

„Няма запазена марка за този продукт, рецептата навсякъде е различна. Побългарената рецепта позволява използването на 30% мазнина”, каза още той пред Нова телевизия.

„Не трябва задължително да има яйце, за да се казва майонеза. Затова се екитират продуктите, за да има информиран избор”, подчерта експертът.

По думите му съществува стандарт за майонезата от 1987 година. Той е действащ, но доброволен. „Всеки, който иска да го ползва, трябва да си го закупи от Българския институт по стандартизация”, добави Николов.

Както винаги – няма правила, няма закони, няма контрол, няма държава. Докога ще ги търпим?

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:
Коментари
Зареждане...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Close