Основните принципи на разделното хранене и правилното съчетаване на продуктите

Основните принципи на разделното хранене и правилното съчетаване на продуктите | Диана

Първи принцип:

Съчетание на киселини със скорбяла.

Скорбялата се съдържа в зърнените храни, семената, ядките, кореноплодните, стеблата, дръжките и листата на растенията, както и в промишлено преработените зърнени храни : брашно, тестени изделия, нишесте и др./, Спазването на този принцип е особено важно при нарушена обмяна /диабет/ и болести на храносмилателната система.

Съчетанието киселини – скорбяла е нежелателно.

Забранени комбинации:

  • кисело мляко и хляб, баница, кифли;
  • домати и хляб, кисело зеле, туршия;
  • спагети с доматен сос;
  • картофи и кисели краставички, майонеза;
  • хляб, тестени храни с кисели плодове;
  • напитки /кола, газирани, бира, плодов и доматен сок, вино/ да не се приемат по време на хранене;
  • картофи със сос от кисело мляко;
  • чушки с ориз със сос от кисело мляко и др.

Втори принцип

Съчетание на белтъци със скорбяла.

Правило: Яжте скорбяла /нишесте/ и белтъчини в различно време.

Каши, хляб, картофи и други нишестени продукти трябва да се приемат отделно от месо, риба, яйца, сирене, извара, орехи и други белтъчни продукти.

Забранени комбинации:

  • месо и хляб;
  • месо и картофи /ориз, спагети, боб/;
  • сирене и хляб /баница, тестени изделия/;
  • яйца и хляб;
  • ядки и сладкиши.

Разрешени комбинации:

  • месо и салати;
  • сирене и салати;
  • яйца и салати

Трети принцип

Съчетаване на два вида концентрирана белтъчна храна

Забранени комбинации:

  • яйца и мляко;
  • месо и яйца;
  • месо и орехи;
  • месо и сирене;
  • майонеза и месо;
  • яйца и орехи;
  • сирене и орехи;
  • яйца и сирене не трябва да се приемат на едно хранене.

Разрешени комбинации:  

  • различни видове месо;
  • различни видове ядки;
  • мляко и сирене

Правило: Яжте една концентрирана белтъчна храна на един прием.

Четвърти принцип:

Съчетание на белтъчини с киселини

Препоръчва се месото да се консумира самостоятелно. На супата с месо не трябва да се поставя оцет или кисело мляко /или ако се поставя – съвсем малко. Не поливайте месо с оцет. Салата е най-.добре да се консумира ½ ч. преди ядене

Забранени комбинации:

  • месо с оцет;
  • месо с много кисела салата /кисело зеле и мариновани краставички и др./;
  • кисело мляко с яйца;
  • кисело мляко с месо.

Правило: Не яжте на един прием концентрирана белтъчна храна с киселина.

Пети принцип:

Съчетание на мазнини с белтъчини

Олио, растителни масла, тлъсто месо, сметана, майонеза, масло, мас и т.н. не трябва да се употребяват на един прием с орехи, сирене, яйца и месо. Тези хранителни продукти, които съдържат едновременно значително количество белтъчини и мазнини /орехи, сирене, мляко/ изискват по-продължително време за храносмилане, отколкото белтъчинните продукти, несъдържащи мазнини, т.е. месото е по-бързо смилаема храна от сиренето, млякото, орехите и др. Добре е известно, че обилното количество от зелени зеленчуци противодейства на забавящото действие на мазнините. затова, ако употребявате мазнини с белтъчини, може да отстраните затормозяващото действие на мазнините върху храносмилането на белтъчините чрез употреба с тях на голямо количество зелени зеленчуци /с ниско съдържание на скорбяла, като лук, чушки, домати, маруля, краставици, зеле и др./

Правило: Яжте мазнини и белтъчини в различно време.

Шести принцип:

Съчетание на захари с белтъчини

Забранени комбинации:

  • ядки и сладки плодове;
  • ядки и сладкиши;
  • сирене и сладки плодове;
  • риба с плодове, месо със сладък сос;
  • сладък десерт след белтъчна храна е абсолютно забранен. Пиенето на подсладени сокове по време на хранене с белтъчна храна разстройва храносмилането и др.

Правило: Яжте захари и белтъчини в различно време.

Седми принцип: 

Съчетание на захари със скорбяла

Разрешени комбинации:

  • бисквити, кексове, торти със кремове съвсем слабо подсладени, да се ядат по малко и на отделен прием

Забранени комбинации:

  • хляб с масло и мед, конфитюр;
  • макарони, каши със захар;
  • сладкиши, особено торби със сладки кремове, баклава;
  • хляб със сладки плодове;
  • сладкиши със сладки плодове.

Всички видове сладкиши представлява съчетание на скорбяла и захар. Да не се пият подсладени напитки по време на хранене с храни, съдържащи скорбяла.

Правило: Яжте скорбяла /нишесте/ и захари в различно време.

Време за смилане на храната в стомаха:

  1. Плодове – 30 мин.
  2. Зеленчуци – 30 мин, до 1 ч., а по-трудносмилаемите като зеле, моркови, ряпа – 2.5-3 ч.
  3. Хлебни и тестени изделия, ядки – 2-3 часа
  4. Варива – боб, леща, жито, царевица – 4-4 ч.
  5. Месо – 4-6 ч.
  6. Риба – 2-3ч.
  7. Млечни храни: прясно мляко – 1ч., кисело мляко 2ч., сирене, кашкавал – 3 ч.
  8. Смесена храна – 4-6 часа;
  9. Мастна храна – 5 до 10 ч., поради подтискащото действие на мазнините върху моториката и червата.
  10. Течности – напускат стомаха веднага след постъпването в него,
  11. Пълна “евакуация” на стомаха – 1 до 8 часа.

Примерно седмично меню:

Неделя / Слънце/: Оранжево. Ориз, леща, ръж, овес, ечемик, грозде, мандарини, портокали, стафиди, зеле, слънчоглед

Понеделник /Луна/: Зелено. Лапад, зеле, фасул, марули, краставици, зелена царевица, картофи, домати, бамя, тикви, пиперки, гъби, дини, всички листни зеленчуци и салати.

Вторник /Марс/: Червено. коприва, лук, чесън, люти и червени чушки, хрян, бяла ряпа, репички, спанак, храни, съдържащи желязо – свински дроб на скара.

Сряда/Меркурий/. Жълто. моркови, круши, зряла царевица, леща, жълто обагрени плодове, пъпеши, лимони.

Четвъртък /Юпитер/. Синьо. картофи, масла от животински и растителен произход, мляко, фъстъци, орехи, бадеми, банани, маслини, жито, праскови, тиква.

Петък / Венера/. Розово. Грах, сусам, череши, ябълки, сини сливи, смокини, вишни, ягоди, малини, диня, пшеница.

Събота /Сатурн/. Виолетово. Черупкови плодове, лешници, кестени, син патладжан, зрял боб, черна ряпа, кафе, какао, грудкови растения, плодове с голяма калоричност, маслини, боровинки, шипки.

Други от принципите на разделното хранене

Хранене с дини – забранени комбинации: хляб, сирене и диня, сладкиши и диня. Правило. Яжте диня отделно от друга храна.

Мляко – Забранени комбинации: хлебни изделия /хляб, баници, кифли, макарони/ с мляко /прясно и кисело/, яйца на очи /с кисело мляко/, месо и мляко.

Десерти – Правило: Избягвайте десертите.

Как да употребяваме белтъчините?

Белтъчните продукти от всякакъв вид най-добре се съчетават с продукти несъдържащи нишесте – от всички видове, както и сочните зеленчуци: спанак, цвекло, зеле, ряпа, свеж зелен боб, всички видове свежи тиквички, лук, и др. зеленчуци, които не са нишестени.

Следващите зеленчуци дават лошо съчетание с белтъците: цвекло, ряпа, тиква, моркови, боб, грах, картофи. Бобът и грахът представляват съчетание на белтъчини със скорбяла и е по-добре да ги ядем в съчетание със зелени зеленчуци без други белтъци /месо/ и без други нишестени продукти /хляб/.

Добре се съчетават:

  • Зелена салата, цвекло, картофи;
  • Зелена салата, моркови, ориз с масло;
  • Зелена салата, сварена каша
  • Зелена салата, хляб с масло
  • Зелена салата, моркови, лук, цвекло, сухари

Плодове и зеленчуци не трябва да се приемат едновременно

Грах, зелен фасул, боб, леща – превъзходен източник на жизнена сила и на най-добрия растителен белтък. Освен със зелени зеленчуци и стръкове да не се смесват с нищо /за да се избегне газова атака/.

Месото “върви” едновременно със зелени и червени зеленчуци /краставици, домати, копър, лук, чушки, моркови, стръкчета/ и с всички кисели плодове и ягоди, а последователно със сладки плодове /ябълки, диня/. Първо – плодове, след това месо, обратният вариант е по-лош. Традиционната гарнитура – картофи, сосове, макарони и т.н. само по себе си са безобидни, но в компанията с месо поведението им е лошо. Крещяща неграмотност е да се съединява месо с тежко тесто и с хляб.

Яйцата – не твърдо сварените, а рохкавите или суровите, хармонират повече или по-малко с пресните зеленчуци и стръкове. Лошо се съвместяват с картофите, граха и тестените изделия /образуват се газове/. Излишно е съпровождането на яйцата с каквато и да е друга животинска храна / сами по себе си те са изключително концентриран животински продукт/. съчетаването на яйца със сирене, масло и тежко тесто е насилие над черния дроб, жлъчката и задстомашната жлеза, холестеринов удар по кръвоносните съдове. Казано накратко – яйцата се съчетават оптимално само с яйца.

Прясното мляко е несъвместимо едновременно с нищо друго, освен с кашите / без захар е по-добре/. През дните на хранене с мляко и извара по-добре е да не се ядат яйца и месо. Пресният хляб и млякото се съчетават лошо.

Киселото мляко и кефира не бива да се съчетават с нищо. Най-добре е и да са без захар.

Сметаната е чудесен продукт и в умерени количества е дружелюбна почти към всичко. Препоръчвам блюдо собствено изобретение : размачкани фурми с добавена към тях сметана. Заменя всякакъв сладкиш.

Млечният каймак – внимателно с него. може да се добавя в чай или кафе /взаимно намалява вредността/. Не си струва да се разбива. допуска се като подправка на зелени салати /също и краве масло/.

Кравето масло в неголеми количества и много прясно е в традиционна дружба с кашите и с хляба / единственият сандвич, който има право на съществуване, плюс кашкавал, родствен продукт/, по лошо е в компанията на яйца /излишък на холестерин/ и крайно несимпатично е с месни блюда и десерти. Животински и растителни мазнини не се препоръчва да бъдат смесвани на една трапеза.

Сиренето се съчетава отлично с всички зелени зеленчуци и стръкове, с ябълките. Всичко тежко, калорийно, белтъчно, нишестено – не бива.

Медът обича самотата или да се разтваря с вода или с чай. С мляко – внимателно. Понася плодовете, орехите и изделия от тесто без мая. Всичко останало е малко или повече вредно.

Дружелюбните зърнени храни са: елда, ориз, олющено просо, в по-малка степен грис.

Овесените ядки и още веднъж лещата са мощен и благотворен източник на жизнена сила при всякакви диети. толкова са хубави само по себе си, че не изискват допълнения.

Супата е нещо, което не е задължително, понеже е на месно-бульонна основа, а и не винаги е желателна. Обаче, ако вие сте свикнали с нея – нека тя бъде единствената храна в даден момент: нали в борша, например и без това са добавени толкова много продукти… А традиционната последователност “първо, второ, трето”, е най-малкото неостроумна и вредна.

Бялата захар е най-големият сред хранителните измамници. Биохимично разваля почти всичко, с което се съчетава. В организма е лоша почти за всичко, освен може би за черния дроб и мозъка – поддържа ги за кратко време. Ала има хора, които дори след като знаят за вредността на захарта, не могат да се избавят от неудържимата потребност. На тях в действителност им е необходимо повишено количество натурална, плодова захар.

Солта също е измамница и разрушителка. Колкото по-малко – толкова по-добре. Само при внезапна силна необходимост от солено, тя трябва да се задоволи без колебание; сол могат да поискат изтощените надбъбречни жлези.

Да се пие /вода, чай, сокове/ е желателно, независимо от храната или най-добре – както това правят животните – 1-2 часа след ядене или 30-15 мин. преди ядене.

Източник: Human and Nature