fbpx

Симптомите на бърнаут синдрома

2 259

Ако Ви боли глава често – това може да е симптом, че сте изпаднали в “бърнаут”.

Стресът е една от най-сериозните болести на нашето време. Той носи със себе си сериозни последици и в комбинация с претоварването на работа лесно довежда до т.нар. бърнаут синдром (в буквален превод –“прегаряне”).

Сред симптомите на прегарянето са чести болки в главата, схващане, изтощение, проблеми със съня, разстройства в сексуалния живот, поведенчески и емоционални промени.

При прегарянето се наблюдава проява на агресивност, престават да ни радват неща, които са ни доставяли удоволствие в работата и в личния живот. Най-общо казано, ако често ви боли глава, вероятно е да сте влезе в някоя от фазите на бърнаут“, посочва Анелия Горгорова – управител на консултантска компания в областта на управлението на човешките ресурси и бизнеса и фирма за иновативни решения за подпомагане на деловите среди

Според световни изследвания жените са по-податливи към този проблем.

Ръководителят на Националния център за управление на компетенциите в Българска стопанска камара – Томчо Томов посочва, че сред хората в риск от прегаряне са ангажираните в армията, и образованието, където почти всеки втори човек е подложен на висок стрес. Такъв проблем имат и заетите в здравеопазването, социалните асистенти, както и всички професии, които изискват постоянна работа с хора. Особено засегнати са мениджърите и преките ръководители на екипи.

“Сред превенциите на този проблем той предлага работници, изложени на чест стрес, да са под контрол дали ефективно използват регламентираните си почивки”, обобщава Хамза Кан – специалист по стратегически маркетинг, предприемач и мотивационен спийкър.

Същевременно бизнес лидерите и мениджърите в компаниите са тези, които трябва да знаят как да работят с хората си, което включва и това да разберат какво се случва със служителите. “Когато се съчетаят професионални и лични проблеми, е лесно да влезеш в прегаряне“, коментира Кан.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:
Коментари
Зареждане...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Ако статията ви е харесала, моля, споделете я с приятелите си.

Благодарим ви!
Затваряне
Close