Лечебните свойства на вълшебнните и вкусни малини

Малините са споменати като билка още през XVI век.

Те са леко кисели на вкус, доста арoматни и с приятен червеникав цвят. Съществуват още от праисторически времена.

Семенaта им вероятно са пренасяни от пътешественици или животни, които са мигрирали до Беринговия проток на юг от Полярния кръг още в древните епохи.

Малините са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, които им дават ценни здравословни свойства.

Антиоксидантните свойства на малините са 50% по-високи от тези на ягодите.

Те допринасят голям набор от полезни вещества на организма.

Малината има противовъзпалително, потогонно и запичащо действие.

Също така са установени и бактерицидни и понижаващи температурата ефекти.

С най-много лечебни свойства се отличава горската малина, тъй като при нея те се запазват дори при термична обработка.

В малината може да се открие и салицилова киселина, която е компонент на аспирина и благодарение на нея това растение е едно от най-добрите природни средства против различни възпалителни процеси.

Съдържа витамин С, каротин,калций, желязо, мед, йод и цинк. Само 200 грама малини осигуряват необходимата дневна доза от витамин С.