Кучетата ни манипулират, за да ни накарат да ги обичаме

144

Най-после учените разкриха защо обичаме кучетата си точно като собствените си деца.

Ново изследване показва, че когато погледнете кучето си в очите, това засилва дейността на “любовния хормон”- окситоцин и при двата вида. Действа същия механизъм, който помага на майките да изградят връзката с техните новородени.

Интересно, проучването показало, че нямаме същата физиологична връзка с вълците, което обяснява не само защо сме толкова привързани към четириногите си другари, но и как кучетата са еволюирали от дивите вълци, за да се превърнат в най-добрите ни опитомени приятели.

Михо Нагасава – ръководител на изследването, от японският университет Азабу (университет в Япония), обяснява: “Налице са доказателства за активното действие на окситоцина, което се засилва особено при вглеждането в очите на кучето. Този механизъм може да е в основата на еволюцията на връзката между човека и кучето”.

Кучетата ни манипулират, за да ни накарат да ги обичаме

В предишно изследване на Нагасава е предположено, че кучетата могат да предизвикат покачване нивата на окситоцин в техните собственици. Но екипът искал да провери тази теория. За да са сигурни, те събрали 27 кучета в една стая с техните собственици и двама непознати. Кучетата били напръскани върху носа с физиологичен разтвор или окситоцин.

Женските кучета, които били напръскани с окситоцин, прекарали много повече време, гледайки към техните собственици, отколкото тези, които били с физиологичен разтвор. И това е предизвикало увеличение на нивата на окситоцин в кръвта, както при собствениците, така и при домашните любимци, което предполага директна обратна връзка. По някаква причина, мъжките кучета не били толкова чувствителни към окситоциновия спрей.

Кучетата ни манипулират, за да ни накарат да ги обичаме

Екипът след това проучили нивата окситоцин на опитомени вълци и техните собственици, които ги отглеждали от раждането им. Но не открили връзка между времетраенето на взирането на вълците в техните собственици, нито повишаване на “любовния хормон” в кръвта на едните и на другите.

Изследователите казват, че това предполага, че вълците, които живеели заедно с хората отпреди хиляди години “измамили” механизма на връзката родител-дете, и в резултат на това, сега сме ко-еволюирали в силната връзка с домашните кучета.

Други изследователи допълват: “Откритията предполагат, че кучетата са се възползвали от нашата родителска чувствителност – използвайки поведенчески похвати, като взирането в очите, за да създават чувства за социална награда и загриженост. Това е мощен механизъм, чрез който кучетата печелят сърцата ни – и в замяна ние печелим техните.”

А винаги сме си мислили, че котките са манипулативни!

Източник: PSP.BG

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Close