fbpx

Куба спря предаването на ХИВ от майка към дете

663

Научният пробив идва след дългогодишни усилия да се осигури ранна пренатална грижа за бременните.

Куба успешно елиминира предаването на ХИВ и сифилис от майка на дете, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Би Би Си.

Директорът на СЗО д-р Маргарет Чан заяви, че това е едно от най-големите възможни постижения за човешкото здраве.

Научният пробив идва след дългогодишни усилия да се осигури ранна пренатална грижа за бременните, включваща редица изследвания и лекарства, които да спрат предаването на тези заболявания от майката към детето.

От СЗО се надяват и други страни да постигнат същия успех.

Всяка година, в световен мащаб, около 1,4 милиона жени, живеещи с вируса на ХИВ забременяват. Ако не се вземат мерки, съществува между 15 и 45% риск от предаване на вируса към детето по време на бременността, раждането или кърменето.Този риск пада до около 1%, ако се приемат антиретровирусни лекарства от майките и техните бебета.

Всяка година близо милион бременни жени по света страдат от сифилис. Но с медицинско наблюдение и подходящо лечение тези бъдещи майки могат да избегнат усложненията за тях и за децата им.

В Куба, според наличните официални данни, по-малко от 2% от децата, чиито майки болни са родени с вируса на ХИВ. Това е най-малкият възможен процент при съществуващите методи за превенция.

В световен мащаб, седем от всеки 10 бременни жени, живеещи с ХИВ в страните с ниски и средни доходи, получават ефективни антиретровирусни лекарства за предотвратяване предаването на вируса на децата си.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:
Коментари
Зареждане...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Ако статията ви е харесала, моля, споделете я с приятелите си.

Благодарим ви!
Затваряне
Close