Какво експертите по хранене не биха вкусили?

Какво експертите по хранене не биха вкусили? | Диана

Здравословното хранене далеч не означава само да се избягват храни, които вредят на талията. Трябва да се обръща внимание и на чистотата на продуктите, тъй като в тях може да присъстват множество бактерии, които да доведат до здравословни проблеми. Или какво експертите по хранене не биха си позволили да ядат?

Сурови кълнове от люцерна, репички и др.

Специалистите обясняват, че замърсяването се случва в семената. Поради процеса на покълване, по време на който нивата на влажност са високи, дори и само няколко бактериални клетки могат да се размножат до милиони.

Няма друг начин да се намали рискът за потребителя, освен кълновете да преминат през термична обработка.

Сурово или полусготвено говеждо месо

Когато месото не е обработено достатъчно добре, има риск от наличие на патогени като Салмонела или Ешерихия коли. Те могат да попаднат в стомашно-чревния тракт и да причинят симптоми като диария, гадене, висока температура.

Приготвянето на говеждото месо при висока температура около 70 градуса по Целзий унищожава патогените и предпазва от разболяване.

Същото важи и за яйцата. Те трябва да преминат през достатъчна термична обработка, преди консумация.

Източник: Puls.BG