fbpx

Как да разпознаем “камилския грип” (MERS)?

399

„Камилският грип“ или MERS (близкоизточен респираторен синдром – неизвестен вид коронавирус), проникна в Южна Корея и хората все по-често си задават въпроса колко е опасно заболяването и какви са неговите симптоми. Близкоизточният респираторен синдром е заболяване, което по своите признаци е подобно на силен грип – фебрилно състояние, кашлица, затруднено дишане.

Онези, които са в държави от Близкия Изток трябва да обръщат внимание на покашляния, затруднено дишане, хрема, висока температура. Внимателно да мият ръцете си, по възможност да носят маски и да избягват източните традиции, при които една чаша обикновено се предава на няколко души застанали в кръг.

Първите симптоми на инфекциозното заболяване се проявяват минимум след 3 и максимум 15 дни след контакта с източника на инфекцията. Съществуването на този коронавирус стана известно преди около 3 години. Първите случаи на заболяването бяха регистрирани в Саудитска Арабия, оттам МЕРС (MERS) се разпространи в още 23 държави по света.

Медиците регистрираха общо 1142 случая на инфектиране, повече от 1/3 от тях са завършили със смърт. Лекарство срещу заболяването за сега не са разработени. Световните медии вече нарекоха инфекциозното заболяване „камилски грип“, основавайки се на версията, че то се предава от едногърбите камили, обитаващи Арабския полуостров.

Засега обаче няма достоверни данни за това кой кого заразява – камилата човека или обратното. Болшинството от специалистите са на мнение, че съществува и 3-ти гостоприемник – най-вероятно това най-вероятно летящи прилепчета, принадлежащи към семейството на гладконосите прилепи, тяхната естествената среда на местообитание е Близкият Изток, където живеят твърде големи количества.

Вирусната инфекция МЕРС протича подобно на атипична пневмония, може да се каже, че двете заболявания са много близки. Но това не е Ебола или нещо подобно, това са съвършено различни инфекциозни болести. А коронавирусът, причиняващ МЕРС е много по-силен, тъй като при атипичната пневмония обикновено умират малко повече от 10% от разболелите се.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:
Коментари
Зареждане...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Close