fbpx

Боя, с която древните маи са оцветявали телата си, помага срещу рак

254

Съединението биксин предотвратява образуването на ракови клетки.

Естествена добавка, която придава жълт или оранжев цвят на хранителни продукти, може да помогне за предпазване от кожен рак, съобщава сайтът TechTimes, позовавайки се на изследване, проведено в Университета на Аризона, САЩ.

Съставката анато, която се извлича от растението ачиоте (на снимката), е използвана от древните маи като боя за тяло. В наши дни анато масово се употребява в хранителната индустрия като добавка, придаваща характерния цвят на продукти като масло, маргарин или сирене чедър.

В изследване с мишки специалисти от университета в Аризона са установили, че съединение в добавката анато, известно като биксин, предотвратява образуването на ракови клетки и предпазва от кожни увреждания от ултравиолетова радиация. Съединението не унищожава раковите клетки, а пречи за формирането им, обясняват изследователите.

“Съединението биксин служи като вътрешна защита срещу ултравиолетови увреждания, като активира защитните механизми на клетките срещу действието на канцерогени. Откритието е уникално, тъй като касае хранителна добавка, а не слънцезащитен продукт”, пишат изследователите в сп. “Free Radical Biology and Medicine”, цитирано от TechTimes.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:
Коментари
Зареждане...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Close