fbpx

Богоявление – нощта сбъдваща желанията, изречени на глас

На шести януари във всички православни храмове в страната се отслужва Велик Водосвет. В народните традиции празникът е известен с името Водици, защото само тогава се освещава водата за цялата година, пише news7.bg.

Според традицията на този ден църквата подготвя хората за светото кръщение, което се извършва на Богоявление. То се свързва със строг пост, както и с последователно съчетаване на молитви и песнопения.

Ритуалът е останал от древността, когато в деня преди Йордановден, решилите да встъпят в православието, е трябвало да се подготвят за това. В православните храмове с молитви се споменава за Кръщението на Иисус Христос в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на дошлия в плът Бог. Всяка година на 5 януари се извършва Велик Водосвет за освещаване на водата. Вярва се, че тази вода има лечебни свойства.

Според народните вярвания нощта преди Богоявление е една от най-магичните. Тогава небето се отваря и Бог чува и изпълнява желанията ни. Затова се изнася съд с вода, която да престои под звездите. А за да се сбъдне желанието, точно в полунощ то трябва да се изрече на глас.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:
Коментари
Зареждане...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Close