fbpx

Безопасно ли е да се махне мухъла и да се изяде останалото?

Мухълът не е само зелените космати петна ​​на повърхността на хляба или кадифените точки върху старите плодове.

Оказва се, че тези цветни петна, видими с невъоръжено око, са само спорите, с които се размножават и които придават на мухъла цвета му. Останалата част от тялото, неговите разклонения и корени е трудно да се забележат и често са заровени дълбоко в храната ни.

И защото цветните спори по повърхността на вашата храна са само част от организма, остъргване или изрязване на тази част от вашия хляб например няма да спаси храната ви от гъбичките.

“Повечето форми са безвредни, но някои от тях са опасни”, съобщава Надин Шоу (Nadine Shaw), специалист в Министерството на земеделието на САЩ (U.S. Department of Agriculture – USDA) в интервю за Live Science.

“Някои форми съдържат микотоксини, които са отровни вещества и които могат да предизвикат алергични реакции или респираторни проблеми. По-специално един конкретен, наречен афлатоксин. За него е известно, че причинява рак, твърди Шоу.

Микотоксини се срещат предимно при гъбни форми, които растат по зърна и ядки, но могат да бъдат намерени в гроздов сок, целина, ябълки и други продукти, според USDA. Прословутите афлатоксини са широко разпространени при царевицата, фъстъците и нивата им в храните се следят стриктно от американската администрация по храните и лекарствата на САЩ и Американското министерство на земеделието.

За да запазите храната си от мухъл, Шоу дава следните препоръки:

  • Покрийте храната, за да я предпазите от заразяване от въздуха със спори на мухъл.
  • Използвайте плътно затварящи се контейнери за бързо развалящи се храни и ги съхранявайте в хладилник, където ниската температура потиска растежа както на гъбни, така и на повечето бактериални видове.
  • Използвайте остатъците от храната в рамките на три до четири дни.
Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:
Коментари
Зареждане...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Close