fbpx

Аспиринът намалява риска от рак на правото черво при затлъстели хора

265

Аспиринът намалява риска от рак на правото черво на хора със затлъстяване, засегнати от синдрома на Линч, сочи международно изследване. Около 50% от хората със затлъстяване и предразположение – т. нар. синдром на Линч, рискуват да се разболеят от рак. В това изследване са взели участие 937 души, част от които не са били със затлъстяване.

В продължение на две години те вземали или по два аспирина дневно, т.е. 600 мг, или плацебо. При затлъстелите има 2.75% по-голям риск от заболяване от рак на дебелото черво. В групата, която е пила аспирин обаче, този риск е същият като при хората с нормално тегло.

Това изследване показва ползата от приемането на аспирин от хора, които са предразположени към рак на правото черво. Въпреки това авторът на изследването проф. Бърн съветва да не се приема самоволно аспирин, а само след консултация с лекар, тъй като има риск от кръвоизливи.

Източник: The Lancet

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:
Коментари
Зареждане...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Close