fbpx

50 съвета към всички бащи на дъщери

572

1. Обичайте майка ѝ. Винаги се отнасяйте към нея с уважение и ѝ показвайте колко много значи за вас. Когато вашата малка дъщеря порасне, е много вероятно да се влюби в някой, който я третира така, както вие сте третирал майка ѝ. За добро или зло – така се случват нещата. Аз предпочитам да е за добро.

2. Бъдете до дъщеря си. Винаги. Прекарвайте повече време заедно – излизайте, просто така, без причина – само за да се насладите на компанията си. Проявявайте неподправен интерес към нещата, които я интересуват. Тя има нужда от баща, който е в час с нейния живот. Не стойте безучастно, докато тя добавя все повече години към живота си, а добавете живот към тези години.

3. Спасявайте я. Докато расте, малкото ви момиченце има нужда от герой. Това можете да бъдете вие. Тя ще има нужда да ѝ се притичвате на помощ отново и отново през целият ѝ живот. Направете го. За това нямате нужда от червени гащи и синьо наметало.

4. Радвайте се на всеки миг, прекаран заедно. Днес тя обикаля вкъщи по памперс, утре вече гордо ѝ връчвате ключовете за първата кола и докато се усетите вече я съпровождате по пътеката под звуците на сватбения марш. Ще дойде ден, в който времето прекарано с татко, няма да бъде най-страхотното нещо на света. Животът върви на бързи обороти, наслаждавайте му се докато все още можете.

50 съвета към всички бащи на дъщери

5. Молете се за нея. Редовно. Със страст. Непрекъснато

6. Купете ѝ баскетболна топка и я научете да играе и да вкарва кошове. Накарайте я да се гордее със себе си и с това, че ще засрами момчетата от класа си.

7. Тя ще се кара с майка си. Избирайте мъдро на чия страна да застанете

8. Давайте. Купете ѝ перлите, които иска, тя ги заслужава

9. Да, разбира се, че изглеждате глупаво, играейки криеница. Но няма значение – продължавайте да играете.

10. Радвай се на времето за къпане.

11. Ще дойде момент, в който тя ще поиска куче. Няма какво толкова да му мислите. Поне веднъж в живота ѝ кажете “Да”.

12. Никога не е твърде рано да започнете да ѝ обяснявате за парите.Въпреки всичко бъдете подготвени, че ще ви разори, когато стане тийнейджър… както и когато реши да се омъжи.

13. За закуска на рождения ѝ ден направете палачинки във формата на числото, отговарящо на възрастта ѝ. В краен случай използвайте понички с розова глазура и свещичка.

14. Веднага след като проходи, ѝ купете маратонки като вашите. Помнете, че няма винаги да иска да носи същите обувки като тези на татко си.

15. Танцувайте с нея. Започнете още когато е съвсем малко момиченце или дори бебе. Няма смисъл да чакате чак до сватбата.

50 съвета към всички бащи на дъщери

16. Заведете я с вас за риба. Най-вероятно ще се гърчи повече от червейчетата в кутията. Но всичко е в реда на нещата.

17. Научете се да казвате “Не”. В началото може и да се муси, но един ден и двамата ще се радвате, че сте се придържали към вашите правила.

18. Казвайте ѝ, че е красива отново и отново. Някой ден анимационното филмче или пък някое женско списание ще се опита да ѝ втълпи точно обратното.

19. Научете я да сменя спукана гума. Не е необходимо малко изпуснат въздух да бъде повод за стрес и паника. Е, тя все пак ще ви се обади, за да ѝ помогнете, когато ѝ се случи за първи път на пътя.

20. Заведете я на къмпинг. Потопете я в истинската природа. Наблюдавайте как очите ѝ се пълнят с изумление, когато за първи път опознава красотата на заобикалящия ни свят. Оставете смартфоните вкъщи.

21. Дайте ѝ да държи волана. Тя никога няма да забрави как татко ѝ е давал да кара.

22. Тя е точно толкова умна, колкото и момчетата. Уверете се, че го знае.

23. Когато се научи да раздава целувки, тя ще иска да обсипе цялото ви лице. Позволете ѝ, дори я насърчавайте да го направи.

24. Да се научи да чопли слънчогледови семки правилно едва ли ще ѝ помогне да влезе в университет. Все пак я научете.

25. За нея е истинска магия да я носите на конче. Правете го сега, докато имате здрав гръб, а тя все още е мъничка.

26. Музиката е в природата ѝ, но вашата задача е да ѝ покажете радостта от това да носи чорапи по дървения под. Или да ходи боса по него…

27. Ако наблизо има воден парк, водете я често. Водата ще я привлича като локва патенце.

28. Тя ще ви чака нетърпеливо да се върнете от работа всяка вечер. Не закъснявайте.

50 съвета към всички бащи на дъщери

29. Ако майка ѝ я запише на уроци по плуване, и вие трябва да бъдете вътре в басейна. Не се притеснявайте, ако сте единственият баща там. Другите не знаят какво пропускат.

30. Никога не пропускайте рождените ѝ дни. След 10 години тя едва ли ще помни подаръците, които сте ѝ подарили, но определено ще си спомня, че ви е нямало.

31. Научете я да кара ролери. Наблюдавайте как увереността ѝ се покачва с всеки изминал ден.

32. Оставете я да се търкаля в тревата. Това е толкова хубаво за душата ѝ. И за вашата също не е зле.

33. Заведете я да си купи бански. Не се притеснявайте да наложите вето върху някои от избраните модели, но трябва да устоите на желанието да я облечете в нещо подобно на пижама за плаж.

34. Някъде между третата и шестата си годинка, тя ще ви попита дали ще се ожените за нея. Откажете ѝ много внимателно.

35. Може би след ужасен кошмар, ще иска да се гушне при вас в леглото. В това няма нищо лошо.

36. Много малко неща са по-успокояващи за едно малко момиченце, от топлата бащина ръка. Никога не го забравяйте.

37. Заведете я на люлките в парка. Тя вероятно ще иска да я залюлеете по-силно и на по-високо. Но нейната идея за “по-силно” и “по-високо” вероятно се различава от вашата. Имайте го предвид.

38. Когато поотрасне, вашата дефиниция за “по-високо” и “по-силно” ще бъде много близо до нейната. Когато този ден настъпи, няма какво да му мислите – използвайте цялата си енергия.

39. Да я държите за глезените, надолу с главата докато тя се смее неконтролируемо е много добро упражнение за бицепса. Предупреждение: Тя не знае какво означава да ви “омалеят ръцете”.

40. Може да ви помоли да ѝ купите пони за рождения ден. Не го правете, освен ако нямате ферма. Много добра идея е да наемете едно обаче.

41. Няма нужда да се изхвърляте с подаръците за Коледа или за рождения ден. Вместо това ѝ подарете незабравими преживявания заедно.

42. Нека знае, че винаги е добре дошла у дома, без значение какво се е случило.

43. Помнете, че един ден, точно като пеперудите, тя ще разпери своите криле и ще отлети. Наслаждавайте се на годините ѝ на “гъсеница”.

44. Всяка година, на рождения ѝ ден, собственоръчно ѝ напишете писмо. Събирайте ги и ѝ ги дайте, когато дойде време да отиде в университет, стане майка или когато почувствате, че най-много се нуждае от тях.

45. Научете се да ѝ се доверявате. Постепенно ѝ давайте все повече свобода. Поведението ѝ зависи от очакванията, които ѝ поставяте.

46. Ако се колебаете, винаги слушайте сърцето си. Дъщеря ви прави точно това.

47. Да се научиш кога да се намесиш и кога да се отдръпнеш през тийнейджърските ѝ години, ще добави години към СОБСТВЕНИЯ ви живот. Ако успеете да го направите – кажете ми как.

48. Сладоледът прикрива множество прегрешения. Уверете се, че знаете кой е любимият ѝ вкус.

49. Днес тя излиза от вкъщи, за да отиде на училище, а утре вече е в университета. Не мигайте.

50. Този ден ще дойде скоро. Няма какво да направите, за да се подготвите. Колкото по-рано приемете този факт, толкова по-лесно ще бъде.

50 съвета към всички бащи на дъщери

от Веси Димитрова (WWW.Dama.BG)

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:
Коментари
Зареждане...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Close