fbpx

12 общи черти на успешните жени

296

„Всяка жена има своя дефиниция за успех. Но има определени черти, които обединяват най-успелите жени”, пише Ема Грей в статия за The Huffington Post.

От години тя изследва, чете и пише за успели жени. На базата на тези наблюдения, Грей откроява и обобщава 12 отличителни и поучителни качества на дамите, постигнали върхове в живота и кариерата.

1. Те са дълбоко увлечени от това, което правят

Без страст, цялото майсторство на света не е в състояние да ви издигне над обикновеното занаятчийство. Ако не ви привлича това, с което се занимавате, няма как да сте мотивирани, а следователно, няма да се стремите да надхвърляте рамките на обичайното, да се опитвате да внасяте нешо ново в процеса. Но ако сте искрено увлечени, всички усилия, които влагате, ще са удоволствие за вас, а не рутина.

2. Не очакват съвършенство – нито от себе си, нито от околните

Загубата на време и енергия в опити за постигане на съвършенство води най-вече до нарастващо усещане за нещастие. Успешните жени добре знаят, че не могат да бъдат идеални винаги и по всяко време. “Всеки от нас, ако има късмет, ще остави забележима следа в света. Но ние влагаме прекалено много усилия в стремежа към съвършенство “, казва Дебора Бърнард, президент на компанията Spar. ” Не се опитвай да бъдеш Идеалната. Просто се фокусирай върху това, което ти харесва. И смело, радостно, вдъхновено върви напред.”

super-women

3. Често стават ръководители

Много от успешните жени навреме са разбрали: ако си шеф, ти определяш правилата. По този повод главният редактор на Cosmopolitan Джоана Коулс казва: “Колкото повече се издигате в професионалната йерархия, толкова по-лесно става. Защото получавате по-голям контрол над ситуацията “. А когато имате този контрол, разполагате и с повече възможности да създадете по-разумна, спокойна и балансирана работна атмосфера, както за себе си, така и за своите колеги.

4. Знаят какво е истинско партньорство

И затова, често се радват на успешна и хармонична връзка в личния си живот или пък на щастлив брак. Но по същата причина някои от тях никога не се омъжват. Шерил Сандбърг коментира по този повод : ” Не познавам нито една жена на ръководна позиция, чийто личен живот да не съотвества напълно на кариерата й.”

5. Вярват в успеха си

Не става дума за това, че за успеха трябва да си готов на всичко. Но, все пак, ако се инвестира в него, той непременно ще дойде. Трябва да вярвате в своя успех, независимо колко странна или пък направо смахната може да изглежда вашата идея отстрани. Това е неизменна част от него. Кей Копловиц, основател на USA Network го потвърждава: “Длъжни сте да разберете, че можете да мислите и да действате по своему по пътя към желаната цел. Аз залагах на успеха и го получих. ” Изводът? Доверието в самия себе си е ключ към победа.

6. Не се страхуват да рискуват

Шерил Сандбърг казва още, че всяка жена трябва да си зададе въпроса: “Какво бих направила, ако не се страхувах?” Реалните промени – в кариерата или в живота – ще ви накарат да изоставите играта на безопасна територия. Успешните жени не вземат безразсъдни решения, но знаят как да поемат добре премерен риск.

12 общи черти на успешните жени

7. Те знаят, че отказът върви ръка за ръка с успеха

Отказът не е противоположност на успеха, а стъпка по пътя към него. Успешните жени знаят, че препятствията са задължителни в изкачването към върха. 12 издателства връщат с откази първия том на „Хари Потър” на Джоан Роулинг. Но това не я спира да продължи да изпраща ръкописа, докато не получи световно признание.

8. Грижат се за духа и тялото си

“Редовният ми сутрешен джогинг е времето, в което умът ми работи максимално ясно и на бързи обороти.”, казва Джесика Херин, основател на Stella and Dot. Много успешни жени също подчертават, че редовното спортуване е от голямо значение за тях, защото им помага да се освободят от стреса и ги поддържа енергични. “Ако не тичах, плувах и вдигах тежести във фитнеса, сигурно бих убила някого”, твърди Дебора Спар, председател и академичен декан на един от най-престижните женски колежи в САЩ, Бърнард колидж.

9. Наясно са, че списъкът със задачи никога не може да бъде изпълнен на 100%

Има моменти, в които можете да бъдете по-резултатни просто като си признаете, че няма да успеете да се справите с всичко набелязано. Да се научите да пропускате някои цели, функции или пък задачи не е лесно, но за сметка на това освобождава време и внимание. Ариана Хъфингтън, превърнала само за няколко години блога “Хъфингтън поуст” в мултимедийна империя, разказва какво облекчение изпитала веднъж, когато зачеркнала от списъка си “to-do” някои нереални цели – като курс по немски език и каране на ски. “Колко приятно бе да се избавя от необходимостта да се тревожа по тези поводи”, отбелязва тя.

10. Винаги включват в графика си и време за себе си

Редица изследвания доказват, че успешните жени притежават ценното умение да разпределят приоритетите си, така че да се справят както с професионалните си задължения, така и с домашните си ангажименти. И никога не пропускат да включат в този график малко лично време. Те планират време за себе си така, както планират работни срещи, семейни мероприятия и корпоративни събития. “Много добре знам, че ако не го запиша в календара си, този вълшебен час никога няма да се случи. “, казва Мери Кейт МакГрат, главен редактор на PureWow – ” И, ето какво правя: изпращам си покана в буквалния смисъл за маникюр, в деня, в който имам насрочен час или пък за среща със самата мен в любим парк или друго приятно място!”, споделя опит тя.

11. Те знаят как да запазят обкръжението си

Обкръжение, което ви подкрепя – ето ви още един ключ към успеха. Да запазите приятелите си, на които държите и които държат на вас, и да добавяте още хора към този кръг, не само ще ви направи щастливи, но е и дългосрочна инвестиция в кариерата.

12. Не пестят благодарностите си

Успехът никога не е само лично постижение, той не се ражда във вакуум. Изключително успешните жени винаги помнят това и признават на глас заслугите на всички, които им помагат – както в семейството, така и в офиса. Това не само ги прави още по-добри, но и стимулира лоялността към тях – една истинска, непревземаема крепост.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:
Коментари
Зареждане...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Close