10 неща, които не разбираме в децата си

455

Никой не е казал, че да си родител е лесно. Даже, е доста трудна задача, може би най-сложната ни работа в целия живот. И понеже това е така, често допускаме грешки, някои от които за съжаление могат да бъдат и с доста сериозни последствия. Основната може би е тази, че когато станем родители, забравяме какво е да си дете. Изискваме твърде много, имаме твърде високи очаквания и съответно оставаме разочаровани, когато те не бъдат оправдани. Тогава започваме да критикуваме, да се караме и да се ядосваме. И забравяме кои са най-важните неща – да поощряваме, подкрепяме, обичаме детето си такова, каквото е. Другото е без значение.

10 неща, които не разбираме в децата си

Очакваме от децата си да правят неща, преди да са готови за тях.

Ние искаме от малкото дете да стои тихо. Молим две-годишния си син на седи кротко. Изискваме от три-годишната си дъщеря да си подреди стаята. Във всички тези ситуации, ние не гледаме реалистично на нещата. Ние се разочароваме от детето, а него поставяме в ситуации, в които то чувства, че се проваля. Много родители изискват от мъниците си да правят неща, които дори на по-голямо дете биха били трудни. Накратко – искаме от тях да спрат да се държат като за възрастта си.

10 неща, които не разбираме в децата си

Ядосваме се, когато децата се провалят в нещата, които искаме от тях.

Детето може да прави само това, което се е научило до момента. Ако то не може да се справи с нещото, за което сме помолили, не е справедливо да очакваме или да изискваме повече, а гневът ни в случая, прави нещата още по-лоши. Едно дете на две години може да се държи като две-годишно, 5-годишните не могат да бъдат 10-годишни или пък ученикът в трети клас да бъде като възрастен. Да имаш големи очаквания и да изискваш повече от това от детето си е нереалистично и безполезно. Има определени граници, до които може да стигне детето на определената възраст и да се справи само с определен брой неща. Ако ние, като родители не приемем тези граници, резултатът ще бъде такъв, че и двете страни ще са разочаровани, тъжни и неудовлетворени.

10 неща, които не разбираме в децата си

Отнасяме се с недоверие към мотивите на детето си.

Ако детето не отговаря на нашите нужди или изисквания към него, ние решаваме, че то нарочно се запъва и упорства, вместо да разгледаме ситуацията от близо, от негова гледна точка, така че да видим истинската причина за поведението му. В действителност, детето, което определяме като упорито в конкретен момент, може да е уморено, да не се чувства добре физически или емоционално, да е гладно или да го боли нещо. Затова, ние трябва първо да разгледаме тези възможности, преди да сложим някакъв лош етикет, определящ характера му.

10 неща, които не разбираме в децата си

Не позволяваме на децата да бъдат просто деца.

Когато пораснем, ние сякаш забравяме, че и ние сме били деца и ние очакваме от наследниците си да се държат като възрастни, вместо както е естествено за техните години. Здравото дете е шумно, изразява бурно емоциите си и не задържа вниманието си задълго върху едно нещо. Ние понякога определяме това държание като „проблем”, но това всъщност са нормални качества на нормално дете. По-скоро нашето общество и нашите очаквания за перфектно поведение не са.

10 неща, които не разбираме в децата си

Обръщаме ролите.

Ние очакваме и не само това, ние изискваме от детето си да посреща нуждите ни – да стои тихо и мирно, да спи непробудно цяла нощ и да става късно в почивните дни и като цяло да следва нашите желания. А трябва да е точно обратното, нали така? Ние, родителите, трябва да посрещаме нуждите на децата си, това е нашата роля, не тяхната. И понякога, до толкова се фокусираме върху нашите незадоволени потребности, че съвсем забравяме, че това е дете, което има своите собствени.

10 неща, които не разбираме в децата си

Обвиняваме и критикуваме, когато детето сбърка.

Децата имат твърде малък житейски опит и неизбежно правят много грешки. Те са естествена част от ученето във всяка възраст. Понякога, вместо да подходим с разбиране и да помогнем на детето, ние отправяме критика, сякаш то е длъжно да прави всичко перфектно още от първия път. Да грешиш е човешко, а да грешиш в детска възраст е човешко и неизбежно. Но ние, възрастните, реагираме на всяка неправилна постъпка, неспазено правило или лошо поведение с изненада и разочарование. Затова няма смисъл да реагираме така, когато сме наясно, че детето не може да бъде перфектно през цялото време.

10 неща, които не разбираме в децата си

Забравяме колко дълбоко нараняват думите.

Ние, родителите, разбираме, колко е неправилно и вредно физическото нараняване. Но понякога забравяме, че гневните и обвинителни думи, могат да са точно толкова болезнени и да нанесат не по-малко травми от шамарите. Крясъците и критиките могат да затвърдят в малкия човек усещането, че постоянно е виновен и че винаги се проваля.

10 неща, които не разбираме в децата си

Забравяме колко лечебни мога да бъдат любовта и нежните думи.

Една от грешките, които най-често правим като родители, е попадането в порочния кръг на обвинение, следствие на лошо поведение и недоволство от наша страна спрямо детето. Вместо това трябва да спрем за минута и да дадем любов, да вдъхнем увереност, самочувствие и сигурност на малкия ни любим човек, да го прегърнем и да му кажем няколко мили думи. Това е работещата стратегия, само трябва да успеем да си я наложим.

10 неща, които не разбираме в децата си

Най-важните уроци предаваме на децата си чрез нашето собствено поведение и реакции.

Детето прави това, което вижда от родителите си, а не това, което чува. Факт! А родител, който пляска детето, защото то е блъснало или ударило, казвайки му, че да се биеш е лошо, всъщност учи точно на обратното – че да удряш е правилно, най-малкото за тези, които превъзхождат по сила. Ако вместо това, реагираме на проблемите по спокоен начин и намираме мирни решения, го научаваме да бъде такъв човек и когато порасне.

Така наречените проблеми, с които се сблъскваме в отглеждането на детето, са идеалната възможност да го учим на стойностните и важни неща, защото те се учат най-добре от истинските ситуации в реалния живот.

10 неща, които не разбираме в децата си

Често виждаме детето само чрез външния израз на неговото поведение, а забравяме за любовта и добрите намерения, които са вътре в него. 

Когато сме разочаровани от поведението на детето си, трябва преди всичко да се опитаме да видим доброто в ситуацията. Важно е да сме наясно, че детето иска и прави най-доброто по силите си да се държи добре в конкретния момент, при съответните условия (независимо дали са видими или не за нас) и в съответствие с неговия житейски опит. Ако сме способни да видим най-доброто в нашето дете, то ще бъде свободно наистина да го направи. Ако даваме само любов, само любов ще получаваме и в отговор.

Източник: Първите седем

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Close