Начинът, по който мислим за парите определя финансите ни

Нека започнем с един важен въпрос: какво мислите за парите като цяло? Колко важни са те за вас? Какво е отношението ви към тях? Голяма част от нас никога не са си задавали тези въпроси, а това, според финансовите експерти е груба грешка. Все повече започва да се говори за т.н. „money mindset“, или начинът, по който мислим за парите, който предопределя финансовото ни „утре“. И докато в по-развитите държави финансите са задължителна част от учебния процес, ние трябва да се учим от пробата и грешката в процеса на личното си и професионално израстване.

Оказва се, че начинът, по който мислим за парите е тясно свързан с букет от заучени вярвания, които несъзнателно влияят на нашите финанси. Мислите и вярванията от друга страна влияят директно на нашите (без)действия. Какво се случва, когато има негативно отношение към парите? Е, това създава бариера между нас и мечтаните доходи, които иначе биха ни осигурили спокойно бъдеще. Също така, негативното отношение към парите създава голяма тревога, стрес, спира ни да действаме, да постигаме успехи и да осъществяваме мечтите си.

Първата стъпка към позитивна промяна , която ще увеличи финансите ни е разпознаването на негативните мисли-саботьори, които ни спират да предприемаме важни решения, свързани с парите ни. Едни от най-често срещаните саботиращи мисли са:

Затънал/а съм в дългове и никога няма да се справя

Голяма част от нас попадат в ситуация, в която трябва да връщат заеми. Разликата между тези, които излизат „на чисто“ със сметките и тези, които не го правят е една – първите не се си заравят главата в пясъка, а планират как точно това да се случи. Планирайте колко средства месечно можете да отделите и за колко време оптимално може да се справи със ситуацията, за да излезе „на чисто“. Ако смятате тази ситуация за безнадеждна, тя ще се превърне именно в такава. Мотивирайте се, направете си план за действие и най-важното – осъществете го!

Не печеля достатъчно, за да спестявам

Това естествено е оправдание, което създава бариера между вас и спестяванията, както и между вас и по-високите доходи. Как точно? Това вярване ни кара да се примирим със ситуацията и да не направим нужното действие, за да излезем от нея. Искате ли да спестявате? Искате ли да печелите достатъчно? Е, тогава изхвърлете това вярване от живота си и започнете да действате в полжителна посока, която ще преобрази връзката с финансите ви.

Никога няма да изкарвам толкова, колкото …

Когато се сравняваме с някой друг, това изсмуква енергията ни и ни заключва в негативния модел на мислене по отношение на парите. Няма значение колко печелят хората около нас. Ако гледаме встрани от нашия финансов път, няма да ни остане време да планираме собствените си финансови решения и действия. Единственото, което има значение за вас сте вие – какво искате да правите, как можете да получавате повече, как можете да осигурите финансовото си бъдеще.

И най-важният въпрос…

Заслужавам ли да притежавам пари?

Голяма част от хората никога не са си дали позволението да ПРИТЕЖАВАТ пари. Оттук идват бързото разпиляване на средствата, неразумните инвестиции и много други действия-саботьори. Ако нашият ум ни задава команда за „нямане“, ние караме на автопилот и винаги се казваме с празна банкова сметка. Време е да си позволим да ИМАМЕ – да разполагаме с финансови средства, да получаваме повече, да притежаваме пари. Това може да предизвика огромна разлика в начина, по който мислим за парите си, но и в начинът, по който живеем живота си.

Автор:

Екатерина Кьосева

Екатерина e психолог, преподава йога и организира семинари за себеразвитие. Писането е друга нейна голяма страст, която й позволява да “играе” с гледните точки и да разширява собственото си възприятие за живота!
Източник: https://www.ilady.bg