Как да се храним след 18:00 часа? Здравословно хранене

Има една теория, че ако искате да отслабнете или да поддържате здравословно тегло е добре след 18:00 часа да не приемате нищо друго, освен вода. Да не се храним обаче не винаги е правилно решение, обаче е добре ако подбираме храната си така, че да не затрупваме организма си с излишни калории.

Следващият списък не е само за дами, които имат намерение да влязат в тинейджърските си дънки, но и за всички, които искат  да имат актуален списък с вкусни и нискокалорични храни, които да похапват без грам угризения, независимо от часа.

Тиквички

Те са едни от първите зеленчуци, които излизат още в ранна пролет, богати са на витамини и минерали и приети с друга храна, подпомагат нейното усвояване и доброто храносмилане. Освен това са изключително лесни за приготвяне. Идеални са за супи, пюрета или просто изпечени на грила.

Гъби

Те са короновани като трудносмилаема храна сама по себе си, но това е само ако са мариновани или пържени с обилно количество масло. Ками по себе си са нискокалорични и не биха повлияли на теглото ви. Важно е да не се комбинират с картофи или спагети.

Царевица

Царевицата регулира нивото на холестерола, но само ако не е пържена. Варена или печена е идеална гарнитура, а най-добре да се приема като самостоятелна порция. Калорийната й стойност не е натоварваща.

Ряпа

За ряпата казват, че е естествен антибиотик, освен това съдържащите се в нея вещества предотвратяват образуването на камъни в жлъчката. Чудесен зеленчук за салата след 18:00 часа.

Целина

Салата от целина за вечеря е не само вкусно, но и много полезно. Това е един от малкото зеленчуци с наистина отрицателен калориен баланс и чудесен вкус.

Зеле

Зелето е доказано здравословна храна и поради тази причина е идеално за похапване по всяко време и под всякаква форма – сурово на салата, варено като гарнитура или задушено като основно ястие. Дори в комбинация с месо, не би затруднило храносмилателната система.

Цвекло

Вареното цвекло е много полезно за здравето на човека. То предотвратява образуването на газове в храносмилателната система, предпазва от атеросклероза и високо кръвно. Може да се приема и сурово под формата на салата или като сок в комбинация с друг зеленчук или с ябълки, но сварено е далеч по-лесно смилаемо.

Риба треска

В 100 гр. риба треска има едва 0,6 гр. мазнини, но затова количеството на протеините се равнява на тези в голяма телешка пържола. Тази истинска протеинова бомба е идеалната диетична храна.

Писия

Писията е много лесно смилаема, поради ниското съдържание на съединителна тъкан. Ако вечеряте с нея едва ли ще почувствате тежест или усещане за преяждане преди лягане.

Кайсии

Те са едни от най-диетичните плодове, които подпомагат извеждането на излишните течности от организма, успешно се справят с отоците, полезни са за сърцето, очите и храносмилателната система, тъй като високото съдържание на фибри ускорява храносмилането.

Малини

Те подобряват храносмилането и ускоряват метаболизма и имат чудотворно влияние върху еластичността и добрият тургор на кожата.

Нектарини

Както царевицата, така и нектарините помагат за правилното усвояване на по-мазните храни, подобряват храносмилането и са чудесно средство против запек. Тези плодове намаляват нивото на лошия холестерол в кръвта и повлияват чудесно обмяната на веществата.

Круши

Тези плодове са по-лесно усвоими от организма дори от ябълките, а калориите в тях са пренебрежително малко. Подпомагат работата на стомашно-чревният тракт и бъбреците и предотвратяват образуването на камъни в тях.

Киви

Идеалното средство да се отървете от тежестта в стомаха след като сте прекалили с основното. Кивито помага и да възстановяване на киселинния баланс в стомаха, а високото съдържание на соли и минерали са истински унищожител на мазнините.

Източник: http://evolife.bg