Билки за енергия

Съществуват няколко вида растения, които имат способността да укрепват организма и да повишават устойчивостта ни към всички вредни фактори на съвременния начин на живот – напрежение, стрес, умора, влияние на често променящите се климатични условия. Тези растения са обединени под общото название „адаптогени“.

Терминът „адаптоген“ е производен от думата „адаптация“, която означава „приспособяване“. Приемането на адаптогените позволява на организма да се приспособи към по-голям обем физическа и умствена работа, като едновременно с това те притежават и силно общоукрепващо действие. Организмът става по-здрав и по-силен. Адаптогените укрепват организма до такава степен, че той сам се справя със заболяванията.

Всички адаптогени имат растителен произход и затова те са абсолютно безвредни, няма нежелани странични ефекти и отрицателни последици от тяхното приемане.

Адаптогените с право са в златния фонд на фармакологията. Историята на тяхното приложение и използване за лечебни и общоукрепващи цели наброява вече десетки хиляди години=

Родиола розова (Rodiola rosea),

която е позната с народното си име Златен корен, е един от най- известните адаптогени в света. Може да се каже, че по сила на общоукрепващо и тонизиращо действие той е най-силният адаптоген. Има силно въздействие върху напречно набраздената тъкан, а също така и върху сърдечния мускул. Дори след еднократен прием родиолата повишава мускулната сила и издръжливост и предизвиква подчертано активизиране на биоенергетиката на клетката. Едновременно с усилването на процеса на мускулните свивания отпускането им също става по-силно. Като резултат мускулната работоспособност се възстановява много по-бързо.

Левзеята (Leuzea carthamoides)

притежава изразено анаболна активност, която подпомага нарастването на мускулната маса. Това е много важно за спортистите и хората на тежкия физически труд. Способността на левзеята да усилва синтеза на белтъчините се отразява благоприятно на състоянието на черния дроб ( в последните години с успех се прилага при хроничен алкохолизъм ). При продължителен прием на левзея се подобрява съставът на кръвта и съдържанието
на хемоглобина. Тя силно увеличава сексуалната активност на мъжете. Това е свързано както със стимулиращото действие на нервните центрове, така и с усилване на общия анаболизъм.

Китайският лимонник

(Schisandra chinensisусилва) усилва значително процесите на възбуждане на централната нервна система и способства за повишаване на концентрацията и остротата на зрението (дори при късогледство, глаукома и др.). Лимонникът значително повишава киселинността на стомашния сок и подобрява усвояването на храната. Силното стимулиращо действие на лимонника е целесъобразно да се използва по време на тежки умственни и физически натоварвания, когато е нужна мобилизация на всички ресурси на организма.

Източник: https://www.jenatadnes.com