Раждането на дете може да повиши рисковете за психичното здраве на татковците

Тревожността, която настъпва около раждането на новото дете в семейството, е също толкова разпространена, колкото и следродилната депресия, като при мъжете рисковете са също толкова високи, колкото и при жените.

До това заключение е стигнала д-р Лиана Лийч от Австралийския национален университет след анализ на данни от 43 независими проучвания, който е показал, че тревожността преди и след раждането на бебето, е също толкова разпространена, колкото и депресията, засягайки един на всеки десет мъже и около половината от жените.

Изследването е публикувано в „Journal of Affective Disorders“.

„Мъжете съобщават, че се чувстват изоставени, защото бременността и раждането са толкова неразделно свързани с майката“, коментира д-р Лийч и допълва, че много често проблемите се задълбочават, защото повечето хора не търсят помощ, за да се справят със състоянието.

Причините за тревожност и депресия около пристигането на новото бебе все още не са достатъчно добре разбрани. Повечето изследвания в тази област обаче показват, че над 20 процента от родителите страдат от тревожност или депресия.

„Разбира се, раждането на дете освен с радостни емоции, винаги е придружено и със стрес. Това е период на адаптация и промени в дома, в режима и в начина на живот на семейството. Всичко това може много да изнерви атмосферата, но тревожността може да се превърне в проблем, когато продължава дълго време и пречи на ежедневното функциониране“, обяснява д-р Лийч.

Симптомите на тревожност могат да включват постоянно безпокойство, раздразнение и страхове за безопасността на бебето. Сред по-честите физически симптоми са висок пулс, прекомерно изпотяване, лош сън и лош апетит.

„Двойките трябва да са наясно с рисковете за психичното здраве и да потърсят професионална помощ за своите проблеми, колкото по-рано направят това, толкова по-добре е за здравето им, но и за спокойствието на всички членове на семейството”, съветва д-р Лийч.

Рисковите фактори за развитие на тревожност след раждането на новото дете, са липса на социална подкрепа, особено от партньор с финансови затруднения, или с психични проблеми.

„Здравните грижи през перинаталния период трябва да са за цялото семейство“, убедена е Лиана Лийч.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: https://psychology.framar.bg

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас:

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via
Close