Д-р Сергей Иванов: Правят евтиното сирене от месни отпадъци

Д-р Сергей Иванов: Правят евтиното сирене от месни отпадъци | Диана

Втечнено отпадъчно месо слагат производители в сиренето менте. Това разкри д-р Сергей Иванов, биолог в Центъра по биология на храните. Такова “сирене” обикновено струва в магазините под 6 лева. Това “сирене” може да се намери на щандовете с етикет “имитиращ продукт”, но понякога некоректни търговци го пробутват на клиентите си и като истинско сирене.

Другите съставки на ментето са: сухи и кондензирани млека, желиращи и избелващи агенти. Някои производители може да сложат и малко истинско мляко, колкото за цвят, посочи Сергей Иванов.

Той обясни и как точно се употребяват отпадъчните меса в сиренето менте. Използва се механично обезкостено месо, което под въздействието на киселини се превръща в течност – хидролизат. По подобна технология се правят и хранителните добавки за фитнес маниаци, но се използват различни суровини.

Сместа, която се получава от втечненото месо и млякото, се сгъстява с различни желатини и желиращ колаген, но не с мая, обясни още Иванов.

Вижте още:   2 мощни молитви към Свети Мина, които най-бързо помагат за сбъдване на искрени желания